Jogurty z domácí pekárny

Obrázek domácího jogurtuPotřebujeme: 1 litr mléka, 25 ml přírodního jogurtu s živou kulturou

Příprava: Ideální je, pokud použijeme domácí kravské nebo kozí mléko, ale i BIO mléko je vhodný základ pro domácí jogurt.

Jeden litr mléka zahřejeme na min. 70 °C (čerstvé raději převařte), poté jej necháme zchladit minimálně na 50 °C. V trošce mléka dokonale rozmícháme jogurtovou kulturu - na jeden litr mléka použijte cca 25 ml čistého jogurtu obsahujícího živou jogurtovou kulturu. Dokonale rozmíchanou kulturu vlijeme do zbytku mléka a vložíme do pekárny ETA DUPLICA VITAL vyhřáté na 43-45 °C. Výroba jogurtu trvá asi 4-8 hod., záleží na množství použité kultury. Jogurt skladujeme v lednici, kde vydrží kvalitním až 5 dní.

Závěrem

Na závěr je nutno podotknout, že jogurt z kozího mléka bude pravděpodobně řidší než z kravského, neboť obsahuje méně bílkovin, zato je lépe stravitelný! Dále je dobré uvědomit si, že jogurt by se neměl stát hlavním jídlem, ale dobře poslouží k ozdobě nebo k občasnému zpestření jídelníčku hlavně našich dětí. Doporučujeme raději kombinaci se zeleninovými saláty než se sladkým a ovocem.

Kvalitní jogurt lze i bez sladidel servírovat jako lákavý dezert. Pokud jogurt doplníte suchými plody a přidáte pár rozinek, určitě si pochutnáte vy i vaše děti.