Domácí pomazánky

Domácí pomazánkyPomazánky nejsou časově náročné na přípravu a výborně se hodí jako rychlé pohoštění, ale také nám mohou zpestřit snídani. Jsou vhodné i jako svačina pro děti do školy. Výhodou pomazánek je nepochybně i to, že si je můžeme připravit do zásoby a uchovat v chladničce.

Základními surovinami může být kombinace tvarohu, rostlinného tuku, másla a přírodních sýrů – poměr můžeme stále měnit. Chuť pomazánky se dá vylepšit na jemno nasekanou cibulí, prolisovaným česnekem, nastrouhanou zeleninou nebo bylinkami, doladit ji lze i různým kořením - sladkou paprikou, mletým kmínem nebo kurkumou. Pomazánky mohou být připravené i na sladko. Stačí do tvarohu zašlehat na jemno nakrájené jablíčko, rozmačkaný banán, med nebo ovocný džem.

Drožďová pomazánka

  • Potřebujeme: 3 kostky droždí, 2 lžíce másla, 1 cibuli, 3 vejce, pepř, sůl.
  • Příprava: Na jemno nakrájenou cibuli osmažíme dozlatova, přidáme droždí a mícháme, dokud se droždí nerozpustí – nesmí bublat. Nakonec přidáme vejce, osolíme a opepříme podle chuti.

Pomazánka s křenem a jablkem

  • Potřebujeme: 60 g rostlinného másla, 120 g měkkého tvarohu, 20 g strouhaného křenu, 1 menší jablko, sůl, muškátový oříšek, cukr, šťávu z citronu.
  • Příprava: Máslo utřeme s tvarohem do pěny, mírně osolíme a přidáme nastrouhaný křen. Omyté jablko nastrouháme na hrubém struhadle (i se slupkou), pokapeme citronem a umícháme do pěny. Podle kyselosti jablka přidáme cukr a velmi malé množství nastrouhaného muškátového oříšku.

Třená niva

  • Potřebujeme: 100 g másla, 100 g nivy, 100 g pomazánkového másla, 50 g mletých vlašských ořechů, mléko, nastrouhanou mrkev nebo celer.
  • Příprava: Nastrouhanou nivu utřeme s máslem, přidáme pomazánkové máslo, na jemno nastrouhanou mrkev (celer), ořechy, případně mléko na zředění. Vyšleháme v hladkou pomazánku, kterou můžeme třeba plnit jablka.

Chudí rytíři

  • Pro 4 osoby potřebujeme: 2 housky, 2 dcl červeného vína, šťávu z půlky citronu, 2 vejce, pikantní zavařeninu, strouhanou housku, máslo na smažení, cukr a skořici.
  • Příprava: Housku nakrájíme na silnější lístky, omočíme ve vlažném víně, pokapeme citronovou šťávou, po dvou slepíme zavařeninou k sobě, namočíme v rozšlehaných vejcích, obalíme strouhankou a na másle dozlatova osmažíme. Zbylé víno svaříme s cukrem a skořicí, může být i citronová kůra, a před servírováním rytíře zlehka polijeme. Můžeme přizdobit čerstvou mátou a ovocem.