Nevšední recepty

Dědova chlebová polévka s pivem

Pro 4 osoby si připravíme: 250 g chleba, 1 cibuli, lžičku sladké mleté papriky, lžičku polévkového koření, 50 g sádla, 500 ml piva, 2 stroužky česneku, 2 celozrnné rohlíky, mletý bílý pepř, sůl, čerstvé bylinky na zdobení.

Příprava: Chléb nakrájíme na tenké plátky, zalijeme 100 ml vlažné vody a necháme rozmočit.  Oloupanou cibuli nakrájíme na jemno a v hrnci na sádle (oleji) dozlatova osmažíme. Přidáme  papriku a ještě chvíli smažíme. Na cibulový základ nalijeme rozmočený chléb a při mírné teplotě vaříme asi 10 minut. Vzniklou chlebovou kaši propasírujeme přes síto, vrátíme ji do hrnce, zředíme pivem, přidáme utřený česnek, polévkové koření a chvilku vše povaříme.

Hotovou polévku dochutíme pepřem a solí a na talířích do ní vložíme osmažené kostičky rohlíků, případně celozrnné veky, a ozdobíme čerstvými bylinkami.

Náš tip: Pokud si nechcete ušpinit talíře, podávejte jednotlivé porce polévky v malém bochníku chleba. Seřízněte pokličku, bochník vydlabejte a do vzniklého prostoru můžete svým jedlíkům servírovat chutnou polévku. Takto připravené talíře můžete použít i na zeleninové krémy nebo gulášky. A v doma upečeném chlebíku budou chutnat ještě více.

Paštika z kachních jater

Pro 6 osob potřebujeme: 550 g jater, 200 g anglické slaniny v kuse, 150 g anglické slaniny jemně krájené, 30 g cibule, 100 g žampionů (není nutné), 4 vejce, 1-3 lžíce koňaku nebo brandy, máslo, sůl, paštikové koření.

Příprava: Podusíme žampiony na troše másla. Než žampiony vychladnou, umeleme 500 g jater, slaninu, cibuli, přidáme 2 vejce a dva žloutky, dle chuti paštikové koření, přisolíme, přidáme vychladlé posekané žampiony a nahrubo pokrájený zbytek jater. Přidáme brandy, a pokud je směs příliš tuhá, přidáme rozehřáté máslo. Díky máslu bude paštika po upečení jemnější. Vše důkladně
smícháme a necháme chvíli odpočinout. Zapékací misku vyložíme plátky anglické slaniny, naplníme připravenou směsí, přikryjeme alobalem tak, aby pára mohla při pečení unikat, a pečeme ve vodní lázni minimálně 1 a ¼ hodiny (záleží na výšce zapékací misky). Po upečení necháme do druhého dne v lednici odpočinout.

Podávejte s čerstvými žemličkami. Pokud k paštice naservírujete i omáčku à la Cumberland, času stráveného v kuchyni nebudete litovat.

Omáčka la CUMBERLAND

Potřebujeme: 2 lžíce francouzské hořčice, 3 lžíce jemně strouhaného křenu, trochu muškátového oříšku, 200 g brusinkového kompotu, šťávu z půlky citronu, 5 lžic červeného vína.

Náš tip: Omáčka vám bude chutnat i ke zvěřině a svíčkové na smetaně místo brusinkového kompotu.

Celerová pomazánka s krevetami

Potřebujeme: ½ menšího celeru, 2 velká kyselá jablka, 1 plnotučný jogurt, 1-2 mističky přírodního žervé, sůl, bílý pepř, olivový olej, kapary, 100-150 g větších krevet.

Příprava: Celer očistíme, nahrubo nastrouháme, krátce podusíme na olivovém oleji – dbáme, aby
zůstal křupavý, po vychladnutí přidáme hrubě nastrouhaná jablka (bez slupky), vmícháme jogurt a žervé, přidáme drobně nasekané kapary, případně přisolíme a přidáme trochu pepře. Vmícháme krevety, pomazánku ozdobíme pažitkou a ihned mírně vlahou podáváme s dobrým chlebem.

Náš tip: Servírujte s domácím chlebem pečeným v květináči.

Nevšední recepty