Pečení chleba krok za krokem

Základní recept na chléb VITAL

  • Ukázka rozkrojeného bochníkuvoda 400 g (ml)
  • mouka 600 g (doladíme dle typu mouky a potřeb)
  • kvásek cca 2/3 sklenice
  • olej 1-5 polévkových lžic
  • koření dle chuti (kmín, majoránka, chlebové koření...)
  • sůl 4-10 g (dle chuti, doporučená dávka do 5 gramů)
  • vařené obiloviny maximálně do ½ váhy mouky (rýže, jáhly, kroupy...)

Zásady

  • Používat BIO produkty a přírodní kvásek,
  • málo solit,
  • kořenit v rozumné míře,
  • nepřidávat chemická dochucovadla a kypřidla, ani mléko nebo sladkosti (maximálně sušené ovoce, ze kterého se cukr nerozpouští do těsta),
  • zjemňovat kůrku chleba prodlouženým pečením a napařováním.

Krok 1

1) Na váhu postavte pečicí nádobu, do které nalijte nejdříve vodu.

Krok 2

2) Do vody přidejte připravený kvásek. Doporučujeme při práci s kváskem používat dřevěnou špachtličku.

Krok 3

3) Teprve po vodě a kvásku přidejte mouku.

Krok 4

4) Množství soli přesně odvažte. Jste-li zvyklí na standardní chléb, doporučeujeme 10 g soli a postupně její množství snižovat na maximálně 5 g.

Krok 5

5) Koření přidejte podle chuti, ale množství nepřehánějte. Překořeněný chléb neumožní vnímat přirozené chutě a vůně obilovin. Do našeho chleba jsme přidali 2 čajové lžičky kmínu.

Krok 6

6) Doporučujeme druhy olejů střídat – jednotlivé druhy oleje obsahují různé živiny jako například minerály a vitamíny a střídáním olejů dosáhnete zejména komplexního příjmu esenciálních mastných nenasycených kyselin. Do našeho chleba jsme přidali 3 polévkové lžíce bio olivového oleje.

Krok 7

7) Máte-li v pečicí nádobě všechny ingredience, spusťte program Vital - Rychlohnětení (Knead 1). Doba hnětení: 2-3 minuty. Po této době bude těsto natolik promíchané, že dokážete odhadnout jeho správnou konzistenci. Je-li nutné těsto doladit, přidejte vodu, nebo v případě přiliš řídkého těsta potřebné množství mouky. Připravujete-li chléb s větším podílem žitné mouky, lze víko pekárny odklopit a hnětení těsta napomoci dřevěnou špachtličkou.

Krok 8

8) Pokud jste do těsta přidali vodu nebo mouku, spusťte na dohnětení opět program Vital – Rychlohnětení (Knead 1). Doba hnětení: 1-2 minuty.

Krok 9

9) Má-li těsto požadovanou konzistenci, můžete v dalším kroku přidat uvařené obiloviny, které „zřeďují lepivost” jemné mouky, a vždy dbejte na to, aby příměsi nepřesáhly v součtu ½ váhy mouky. Do našeho chleba jsme přidali 300 g vařené rýže.

Krok 10

10) Dalším krokem je kynutí v programu Vital - Kynutí 1 (Rise 1), doba kynutí tohoto nastavení je max. 6 hodin. Ideální pro náš chléb jsou cca 4 hodiny. Pokud chcete nechat těsto vykynout přes noc, nastavte v programu Vital - Kynutí 2 (Rise 2), umožňuje proces kynutí v délce až 12 hodin. Dobu kynutí ovlivníme množstvím kvásku. Čím méně kvásku, tím déle těsto kyne.

Krok 11

11) Pokud pečeme v duální nádobě dva různé chleby, mohou se lišit v rychlosti kynutí. Zpravidla bílá a řidší těsta kynou rychleji. Rozdíl kynutí můžeme upravit množstvím přidaného kvásku. Po vykynutí těsta nastavíme program Vital – Pečení 1 (Bake 1). Teplota pečení: L Doba pečení: 60-80 minut. Pokud se po upečení objeví ve struktuře chleba praskliny, nejsou na závadu – chleba bude jemně kyselý a nadýchanější.

Krok 12

12) V programu Vital lze nastavit i nižší teploty, což umožňuje prodloužený čas pečení, a připravovat tak jemnější chleby s minimální kůrkou. Aby byl obvod chleba zcela jemný, je nutné ho ještě za tepla napařit. Pečicí nádobu s čerstvě upečeným chlebem vložíme do vodní lázně, vodu přivedeme do varu a chléb necháme v páře alespoň 45 minut. Dbejte, aby pára nestékala do chleba, znehodnotila by ho.

Chléb