Poradna

Pokud s pečením začínáte, nemusí být vše hned napoprvé, jak se patří. co vše se může stát a co je příčinou?

Těsto nakynulo příliš. Použili jste mnoho kvasnic nebo více vody.
Těsto nenakynulo Zapomněli jste přidat kvasnice, nebo jich dali málo. Může to být způsobeno také jejich špatnou kvalitou nebo špatnou kvalitou mouky. Přidali jste příliš mnoho ovoce, suchých plodů atd.
Těsto spadne při pečení. Příliš mnoho vody nebo mouka nemá dostatek lepku.
Vrchní část chleba je drsná. Měli jste příliš hutné těsto.
Chléb je propadlý. Použili jste větší množství droždí nebo tekutiny.
Chléb nejde dobře z formy. Nechte chléb trochu vychladnout a obraťte formu s chlebem dnem vzhůru, krátce zatřeste a nechte chléb vypadnout.
Po vyklopení v chlebu uvízla hnětací ramena. Vyndejte je za pomocí háčku, který je součástí dodávaného příslušenství. Počkejte, až chléb vychladne.
Kůrka chleba není křupavá. Nedostatečné propečení těsta, těsto bylo příliš řidké.
Chleba chutná po droždí. Pokud používáte cukr, snižte jeho množství. Můžete zkusit přidat ½ lžíce octa.
Chléb má fádní chuť a vůni. Pravděpodobně jste použili málo soli a zapomněli na koření, bylinky.
Chléb je cítit zatuchlinou. Mouka, kterou jste použili, byla stará.
Boky chleba opadly a spodek je vlhký. Chléb zůstal po upečení příliš dlouho v pečicí nádobě. Po upečení chléb ihned vyjměte.
Chléb má hezký tvar, krásně voní a chutná. Jste profíci a výše uvedené vám není určeno.

TIP: Jak uchovávat chléb?

Nejlepší je zabalit ho do bavlněné utěrky nebo plátěného pytlíku, které chlebu umožní dýchat, a uchovají ho tak měkký a chutný po několik dní.

Chcete se zeptat na něco jiného? Napište nám.

Položky označené hvězdičkou (*) jsou povinné.