Recepty na chleba z domácí pekárny

Bílý chléb

Bílý chléb

Přibližná hmotnost chleba: 1 230 g

  • Voda: 500 ml
  • Sůl: 1 a 1/2 kávové lžičky
  • Cukr: 1 a 1/2 kávové lžičky
  • Krupice z tvrdé pšenice: 200 g
  • Mouka typu 550: 500 g
  • Droždí: 1 balíček

Program: 4 – TOUSTOVÝ.

Ořechový a hrozinkový chlébOřechový a hrozinkový chléb

Přibližná hmotnost chleba: 1 243 g

  • Voda nebo mléko: 350 ml
  • Margarin nebo máslo: 40 g
  • Sůl: 3/4 kávové lžičky
  • Cukr: 2 polévkové lžíce
  • Mouka typu 405: 650 g
  • Suché droždí: 1 balíček
  • Hrozinky: 100 g
  • Drcené vlašské ořechy: 60 g

Program: 5 - RYCHLÝ nebo 6 – SLADKÝ10 – ULTRA RYCHLÝ.

Doporučení: Přidejte hrozinky a ořechy až po zaznění zvukového signálu na konci druhé fáze hnětení.

Pozor: Při použití programu SLADKÝ bude chléb lehčí. Použijte velikost 1 200g, protože jinak bude objem příliš velký.

Italský bílý chléb

Přibližná hmotnost chleba: 1 419 g

  • Voda: 570 ml
  • Sůl: 1 a 1/2 kávové lžičky
  • Rostlinný olej: 1 a 1/2 polévkové lžíce
  • Cukr: 1 a 1/2 kávové lžičky
  • Mouka typu 550: 650 g
  • Pšeničná krupice: 150 g
  • Suché droždí: 1 balíček

Program: 4 – TOUSTOVÝ.

Makový chléb

Přibližná hmotnost chleba: 1 048 g

  • Voda: 375 ml
  • Mouka typu 550: 500 g
  • Pšeničná krupice: 75 g
  • Cukr: 1 kávová lžička
  • Sůl: 1 kávová lžička
  • Celý nebo mletý mák: 50 g
  • Máslo: 15 g
  • Nastrouhaný muškát: 1 špetka
  • Nastrouhaný parmezán: 1 polévková lžíce
  • Suché droždí: 3/4 balíčku

Program: 5 - RYCHLÝ nebo 6 – SLADKÝ.

Pozor: Při použití programu SLADKÝ bude chléb lehčí. Použijte velikost 1 200 g, protože jinak bude objem příliš velký.

Hrubý bílý chléb

Přibližná hmotnost chleba: 956 g

  • Mléko: 350 ml
  • Margarin nebo máslo: 30 g
  • Sůl: 1 a 1/2 kávové lžičky
  • Cukr: 1 a 1/2 kávové lžičky
  • Mouka typu 1050: 650 g
  • Suché droždí: 1 balíček

Program: 2 - KLASIK.

Podmáslový chléb

Přibližná hmotnost chleba: 1 335 g

  • Podmáslí: 550 ml
  • Sůl: 1 a 1/2 kávové lžičky
  • Cukr: 1 a 1/2 kávové lžičky
  • Mouka typu 1050: 760 g
  • Suché droždí: 1 balíček

Program: 4 – TOUSTOVÝ.

Sladký chléb

Přibližná hmotnost chleba: 1 195 g

  • Čerstvé mléko: 400 ml
  • Margarin nebo máslo: 35 g
  • Vajíčka: 4
  • Sůl: 1 a 1/2 kávové lžičky
  • Med: 3 polévkové lžíce
  • Mouka typu 550: 700 g
  • Suché droždí: 1 balíček

Program: 5 - RYCHLÝ nebo 6 – SLADKÝ.

Pozor: Při použití programu SLADKÝ bude chléb lehčí. Použijte velikost 1 200 g, protože jinak bude objem příliš velký.

Celozrnný chléb

Celozrnný chlébPřibližná hmotnost chleba: 1 130 g

  • Voda: 500 ml
  • Sůl: 1 a 1/2 kávové lžičky
  • Cukr: 1 a 1/2 kávové lžičky
  • Mouka typu 1050: 600 g
  • Suché droždí: 1 balíček

Program: 3 – CELOZRNNY.

Bramborový chléb

Přibližná hmotnost chleba: 1 128 g

  • Voda nebo mléko: 300 ml
  • Margarin nebo máslo: 25 g
  • Vajíčka: 1
  • Vařené šťouchané brambory: 150 g
  • Sůl: 1 kávová lžička
  • Cukr: 1 kávová lžička
  • Mouka typu 1050: 630 g
  • Suché droždí: 1 balíček

Program: 5 – RYCHLÝ10 – ULTRA RYCHLÝ.

Pivní chléb

Přibližná hmotnost chleba: 1 255 g

  • Voda: 225 ml
  • Pivo: 225 ml
  • Celozrnná pšeničná mouka: 280 g
  • Pohanková mouka: 180 g
  • Celozrnná mouka z pšenice špaldy: 180 g
  • Sůl: 1 a 1/2 kávové lžičky
  • Sezamová semínka: 75 g
  • Sůl: 1 a 1/2 kávové lžičky
  • Černý slad (ovesný slad): 10 g
  • Suché droždí: 1 balíček

Program: 3 - CELOZRNNÝ.

Hrozinkový chléb

Přibližná hmotnost chleba: 1 208 g

  • Voda: 350 ml
  • Margarin nebo máslo: 40 g
  • Sůl: 3/4 kávové lžičky
  • Med: 2 polévkové lžíce
  • Mouka typu 405: 650 g
  • Skořice: 1 kávová lžička
  • Suché droždí: 1 balíček
  • Hrozinky nebo suché ovoce: 100 g

Program: 5 - RYCHLÝ nebo 6 – SLADKÝ.

Doporučení: Přidejte hrozinky nebo jiný druh suchého ovoce až po zaznění zvukového signálu na konci druhé fáze hnětení.

Pozor: Při použití programu SLADKÝ bude chléb lehčí. Použijte velikost 1 200 g, protože jinak bude objem příliš velký.

Cibulový chléb

Přibližná hmotnost chleba: 1 350 g

  • Voda: 500 ml
  • Sůl: 1 a 1/2 kávové lžičky
  • Cukr: 1 kávová lžička
  • Smažená cibule: 75 g
  • Mouka typu 1050: 750 g
  • Suché droždí: 1 balíček

Program: 5 – RYCHLÝ10 – ULTRA RYCHLÝ.

Rýžový chléb

  • Uvařte rýži ve velkém množství vody a nechte ji vychladnout. Vodu, ve které se rýže vařila, schovejte a použijte ji později, jak je dále uvedeno (použít můžete i mléko).
  • Můžete též přidat 2 až 3 polévkové lžíce hrozinek a 1 kávovou lžičku skořice.
  • Větší bochník nemůžete péct, protože by se chléb stal lepkavým.

Přibližná hmotnost chleba: 1 103 g

  • Voda, ve které se vařila rýže: 350 ml
  • Mouka typu 405: 650 g
  • Rýže s kulatými zrny - syrová váha: 75 g
  • Cukr: 3 kávové lžičky
  • Suché droždí: 1 balíček

Program: 6 – SLADKÝ.

TIP: příprava těstaMrkvový chléb

Přibližná hmotnost chleba: 1 040 g

  • Voda: 350 ml
  • Máslo: 30 g
  • Mouka typu 550: 650 g
  • Mrkev nakrájená na jemné kostičky *: 90 g
  • Sůl: 1 a 1/2 kávové lžičky
  • Cukr: 1 a 1/2 kávové lžičky
  • Suché droždí: 1 balíček

Program: 2 - KLASIK.

Poznámka: Chcete-li, můžete připravit i šťávu a přidat výtlačky v potřebném množství.

Kukuřičný chléb

Přibližná hmotnost chleba: 950 g

  • Voda: 300 ml
  • Máslo: 25 g
  • Mouka typu 550: 540 g
  • Kukuřičná krupice: 60 g
  • Na kostičky nakrájená kyselá jablka se slupkou: 1
  • Suché droždí: 3/4 balíčku

Program: 2 - KLASIK.

Doporučení: Těsto se obzvláště hodí pro výrobu chlebových rohlíků s kůrou. Použijte program
5- RYCHLÝ + 9 - TĚSTO, připravte chlebové rohlíky a upečte je v el. troubě.

Pizza chléb

Přibližná hmotnost chleba: 1 022 g

  • Voda: 375 ml
  • Olivový olej: 1 polévková lžíce
  • Sůl: 1 kávová lžička
  • Cukr: 1 kávová lžička
  • Oregano: 3/4 kávové lžičky
  • Parmezánský sýr: 2 a 1/2 polévkové lžíce
  • Kukuřičná krupice: 100 g
  • Mouka typu 550: 475 g
  • Suché droždí: 3/4 balíčku

Program: 5 – RYCHLÝ10 – ULTRA RYCHLÝ.

TIP: příprava těsta

Těsto lze snadno připravit pomocí našeho programu 9 - TĚSTO pro vaše další zpracování. Ingredience přidejte až po zaznění zvukového signálu na konci druhé fáze hnětení. U programu 9 - TĚSTO se nerozlišují rozdíly ve velikosti pečeného pokrmu.