Recepty v rytmu BIO

Tempeh na japonský způsob

Tempeh na japonský způsobPotřebujeme:

  • Tempehu 100 g na osobu,
  • kvalitní olej na smažení (nejlépe za studena lisovaný),
  • zázvorový kořen,
  • pravou sójovou omáčku bez aditiv,
  • rýži natural,
  • jakoukoli čerstvou listovou zeleninu jako přílohu.

Příprava: cca 40 min.

Dáme vařit rýži. Nejlepší je vařit ji v tlakovém hrnci, v jeden a čtvrtnásobku vody, pod tlakem na mírném ohni 25 minut a nechat ji chvíli dojít. Tempeh nakrájíme na kostky velikosti sousta. Rozpálíme olej na smažení a kostky v něm dozlatova osmažíme. Osmažený tempeh odkládáme na ubrousek nebo odkapávací mřížku. Nastrouháme kus zázvorového kořene a v ruce nebo v pláténku vymačkáme šťávu. Tu smícháme s větším množstvím sójové omáčky, můžeme i trošku naředit vodou. Krátce osmažíme listovou zeleninu nebo ji uvaříme v páře a osolíme. Jednotlivé kostky namáčíme v omáčce a spolu s porcí zeleniny servírujeme na misce s rýží.

Pomazánka ze sójového sýra tofu

Potřebujeme:

  • 1 tofu (sójový sýr),
  • 3 lžíce oleje (sezamového či olivového),
  • 1-2 lžíce umeocta,
  • 1 lžíci jablečného koncentrátu nebo javorového sirupu,
  • 1 lžíci hořčice (může být i křenová),
  • sůl, trochu pepře,
  • cibuli.

Příprava:

Tofu nakrájené na kostky krátce povaříme (syrové je hůře stravitelné). Po částech ho namixujeme s třemi lžícemi oleje, přidáme ostatní ingredience a vytvoříme hladký krém, do kterého nakonec vmícháme na jemno nakrájenou cibuli. Pomazánka připomíná chuť tatarské omáčky, můžeme ji proto také přidávat do salátů např. z krátce povařené zeleniny jako mrkev, brokolice, syrová cibulka… Popustťe uzdu svojí fantazii!

Čočková pomazánka

Potřebujeme:

  • 500 g vařené čočky
  • ½ – 1 celý plátek řasy komba (luštěniny díky ní rychleji změknou a jsou stravitelnější)
  • 3 lžíce oleje
  • 2 větší cibule, popř. papriky, kořenovou zeleninu
  • majoránku nebo šťávu z čerstvého zázvoru (dle chuti)
  • česnek (dle chuti)
  • sůl
  • sójovou omáčku nebo umeocet (slano-kyselý)
  • balíček uzeného tofu
  • mouku na zahuštění
  • sezamový nebo olivový olej na závěr (dle potřeby)

Příprava:

Na cibuli osmahneme nastrouhanou kořenovou zeleninu, osolíme, přidáme vařenou čočku, nadrobno nakrájené uzené tofu a společně vaříme. Ochutíme umeoctem, solí, sójovou omáčkou a kořením. Chutná je kombinace majoránka a česnek, popřípadě zázvor a česnek, přidat můžeme i trochu kari nebo koriandru. Dle potřeby zahustíme moukou rozmíchanou ve studené vodě. Ke konci je možné přidat více oleje a vše namixovat, aby vznikla konzistence pomazánky. Lepší je však namixovat vždy jen trochu (na rychlou spotřebu) a ostatní nechat nemixované. Mixované potraviny se totiž rychleji okysličují, a tím pádem znehodnocují. Takto uvařenou čočku ještě horkou naplníme do menších sklenic, aby se zatáhlo víčko (tzv. švédské sterilování – teplota cca 80 °C). V lednici vydrží asi týden. Doporučujeme zakoupení varovacího zařízení - odsávajícího vzduch. Vyplatí se, protože nemusíte vařit stále čerstvé potraviny. Ve vakuu vydrží minimálně 3krát déle než běžně. Čočka lze použít jako příloha, ale i jako pomazánka, pak doporučujeme namazat chléb trochou rostlinného másla.

Pomazánka ze žlutého hrachu

Potřebujeme:

  • 500 g žlutého, nejlépe půleného hrachu,
  • 1 proužek řasy komba,
  • 5 větších cibulí,
  • majoránku, sušenou petželovou nať, libeček,
  • 1/2 strouhaného celeru,
  • 1 kostku uzeného tofu,
  • 3 lžíce sezamového nebo olivového oleje,
  • sůl nebo shoyu, tamari, lze přidat i cayennský pepř apod.

Příprava:

Hrách předem namočíme, alespoň na 4 hodiny. Vodu z máčení raději slijeme, což je sice škoda, protože přicházíme o část vitamínů řady B, ale předejdeme tím nadýmání (ne každý luštěniny snáší dobře). Hrách dáme vařit do studené vody a během varu sbíráme pěnu. Dokud neseberete pěnu, raději hrnec nepřikrývejte, pěny je velké množství a přetekla by! Poté přidáme nakrájenou řasu kombu i s vodou, ve které se namáčela. Do téměř uvařeného hrášku vmícháme shoyu nebo teriyaki (tj. směs shoyu a různého koření - k dostání téměř ve všech bio prodejnách), sůl, koření a namixované nebo jemně nastrouhané uzené tofu. Rozehřejeme pánev, položíme na ni na kostičky nasekanou cibuli a přidáme nejlépe sezamový olej. Po osmahnutí cibulky na pánev přidáme i nastrouhanou kořenovou zeleninu a po změknutí vložíme hrachovou hmotu. Vše společně prohřejeme. Lze dle libosti dochutit i olivovým olejem, ale na tom nesmažíme cibulku! Horkou pomazánku doporučujeme plnit do závitových sklenek, u nichž se zatáhne