Sladké dezerty

Ovocný koláč z kvásku

Potřebujeme

Ovocný koláč z kváskuTěsto

  • 500 g pšeničné mouky,
  • 700 g vařeného obilí (nejlépe jáhly),
  • špetku soli,
  • cca 5 lžic oleje (lisovaného zastudena, nejlépe slunečnicového),
  • 70-100 g kvásku,
  • vlažnou vodu dle potřeby,
  • spařené rozinky, slunečnicová semínka,
  • tvaroh ochucený rozinkami v rumu,
  • 1 lžíci škrobu (pudingu nebo maizeny), příp. citronovou kůru pro vůni,
  • ovoce – syrové nebo sterilované (strouhaná sladká jablka s meruňkami, hrušky se švestkami, strouhaná jablka s jahodami – takto kombinujeme v případě, že nechceme ovoce doslazovat cukrem).

Drobenka

  • 100 g kokosu (nebo jiných hruběji pomletých oříšků),
  • 120 g kombinace kukuřičné, pohankové nebo ječné mouky (nemáme-li, použijeme pšeničnou),
  • kvalitní rostlinný tuk (možno použít i slunečnicový olej),
  • 2 vrchovaté lžíce sladu (ječmenný nebo pšeničný), v případě nouze třtinový cukr,
  • špetku soli,
  • skořici nebo směs koření do perníku.

Příprava

Pro míchání a kynutí těsta v pekárně Duplica Vital volíme stejné nastavení programů jako při přípravě těsta na chléb. Nejdříve do pečicí nádoby na chleba vlijeme trochu vody, přidáme kvásek, trochu pšeničné mouky a promícháme. Postupně přidáme olej, dosypeme mouku, sůl, přidáme např. slunečnicová semínka a spařené rozinky, vařené obilí (ne horké) a tolik vody, aby po domíchání bylo těsto o něco řidší než na chleba. Směs koření a spojíme s hmotou. Dle potřeby dosladíme nebo přidáme tuk, aby nám vznikly drobné hrudky. Když děláme jablečný koláč, nahradíme kokos raději vlašskými ořechy. Po vykynutí naneseme těsto na větší plech (pomáháme si mokrou rukou) vyložený pečicím papírem, chutné je vymazat plech tukem a vysypat kokosem. Výška těsta je asi 1–1,5 cm. Pokud máme vodnaté ovoce, můžeme na těsto nanést vrstvu tvarohu rozmíchaného s maizenou, ochuceného citronovou kůrou, třtinovým cukrem (ochuceným vanilkou), příp. ochuceného rozinkami v rumu atd. Na tvaroh navrstvíme ovoce, do kterého případně přidáme také trochu škrobu.

Koláč vložíme do dobře vyhřáté trouby a zapečeme těsto s ovocem cca 12-15 minut (dle výšky těsta a ovoce). Pak koláč vyjmeme a naneseme vrstvu drobenky. Drobenku nanášíme až později, aby se zbytečně nepřepálila. Pečeme dalších 15-20 minut, ale již na nižší stupeň. Upečení koláče nám signalizuje příjemná vůně.