Tipy

Pár rad a doporučení pro začínající pekaře

  • Pokud budete chléb připravovat častěji, doporučujeme pracovat s digitální kuchyňskou váhou např. od fy ETA.
  • Všechny suroviny pečlivě zvažte, protože i malá chyba způsobí, že se těsto nemusí povést.
  • Používejte jen suroviny čerstvé a před uplynutím jejich expirace.

Čím při pečení potírat chléb?

Voda s trochou octa

  • docílíme tak křupavé kůrky

Olivový olej

  • pečivo bude lesklé a bude příjemně vonět

Čím potírat slané a sladké pečivo?

Rozšlehané vejce

  • lesklá zlatá kůrka

Rozšlehaný vaječný žloutek

  • lesklá, tmavě zlatá kůrka

Od zrna až k mouce

Směsi z mouky (bio) jsou výborným polotovarem pro přípravu domácího chleba a pečiva, ale i palačinek, omelet a vdolečků. v bio kvalitě můžete nakupovat bez obav, že byste kupovali konvenční produkty. výsledek v podobě zdravého jídla a doma upečeného chleba se určitě dostaví.

Nemáte na vaření čas?

Nemáte na vaření časPosypte si nadrobno nasekanými bylinkami namazané pečivo nebo chléb – nejlépe připravené z domácí pekárny ETA. Pažitku či petrželku vyměňte za kerblík, řeřichu či estragon. Dalším řešením jsou bylinková másla. Použít můžete prakticky jakoukoli bylinku, kterou nadrobno nasekáte a  vmícháte do rostlinného tuku. Nedosolujte!

Využití

  • mátové se hodí k přípravě palačinek
  • koprové je ideální s lososem
  • šalvějové je výborné na grilování vepřových kotlet.

Slaďte přírodně

Nejpřirozenější je obilný slad – výtažek z naklíčeného obilného zrna, nejběžněji z rýže a ječmene (dobře znají „pivaři”). Je zdrojem vitaminu B6, niacinu a stopových prvků. Slady nepřecházejí rychle do krve, a tělo tak lépe udržuje vyrovnanou hladinu krevního cukru. Můžeme ho použít k přislazeni nápojů, k přípravě pečiva, salátů apod.

  • Med – s ním zacházejme jako s lékem.
  • Čistý javorový sirup je přírodní sladidlo obsahující jednoduché cukry i řadu stopových prvků. Použít ho můžeme všude tam, kde se běžně používá rafi novaný bílý cukr.
  • Sušené ovoce je vhodné k přímé konzumaci. U nás jsou tradiční křížaly – sušená jablka, švestky nebo hrušky. Pokrájené nebo povařené a rozmixované poslouží jako sladidlo při přípravě studených moučníků, koláčů a bábovek.
  • Fermentování obilovin - tradiční způsob k dosažení sladké chuti pocházející z dálného východu.  Nejčastěji rýže nebo jáhly se nechají přírodně kvasit, tím dochází k rozkládání složitých cukrů na cukry jednoduché a vzniká přirozeně sladká chuť.

Typy mouky pod číselnými kódy

Pšeničné mouky

  • Pečení je radost 00 - Pšeničná mouka hladká světlá
  • T 400 - Pšeničná výběrová polohrubá
  • T 405 - Pšeničná mouka polohrubá výběrová, je umleta ze zrna, které má odstraněný klíček a obal (otrubu), je nejsvětlejší, a tedy „nejméně” celozrnná
  • T 450 - Pšeničná polohrubá (krupice)
  • T 512 - Pšeničná pekařská speciál
  • T 530 - Pšeničná mouka hladká světlá – pekařská speciál
  • T 550 - Pšeničná mouka polohrubá světlá
  • T 650 - Pšeničná mouka hladká polosvětlá
  • T 700 - Pšeničná mouka světlá konzumní
  • T 1000 - Pšeničná mouka hladká tmavá (chlebová)
  • T 1050 - Pšeničná mouka chlebová
  • T 1150 - Chlebová mouka
  • T 1800 - Pšeničná celozrnná hrubá, celozrnná jemná

Žitné mouky

Obsahují určité procento lepku, toto procento je však nižší než u ostatních mouk.

  • T 500 - Žitná světlá
  • T 930 - Žitná tmavá chlebová
  • T 960 - Žitná chlebová
  • T 1150 - Žitná hladká chlebová
  • T 1700 - Žitná celozrnná

Příprava těsta

Těsto lze snadno připravit pomocí našeho programu 9 - TĚSTO pro vaše další zpracování. Ingredience přidejte až po zaznění zvukového signálu na konci druhé fáze hnětení. U programu 9 - TĚSTO se nerozlišují rozdíly ve velikosti pečeného pokrmu.

Recepty pro dortové korpusy

Pekárnu chleba lze použít též na přípravu výborných dortových směsí. Jelikož pekárna pracuje s hnětacími háky namísto míchačem, dort je hutnější, ale chuť je stejná.

  • Pečení dortu nelze předem naprogramovat.
  • K základnímu předpisu lze přidat i další ingredience, záleží pouze na vaší fantazii. Zajistěte, aby daná množství nebyla překročena, protože jinak nastává riziko, že dort nebude dobře upečen. Je-li kůra příliš tmavá, po asi 60 minutách stiskněte tlačítko START/STOP.
  • Je-li dort již upečen, vytáhněte pečicí formu ze zařízení. Položte ji na vlhký ručník a nechte dort vychladnout ve formě asi 15 minut. Dort pak můžete uvolnit ve formě pomocí plastické škrabky na těsto a poté ho jemně vyjmout z formy.

Pusťte děti do kuchyně

Pusťte děti do kuchyněVaření si vyžaduje obecenstvo, a pokud možno nadšené. Kde hledat? Dobrou cestou je probudit plamínek kulinární vášně už u dětí. Chuť do vaření jim rozhodně nechybí a při kuchtění nepostrádají fantazii. Chybí jim však něco docela jiného – průvodce, který by byl po ruce. Využijte tedy dětské fantazie a nechte je tvořit. Děti totiž chtějí dělat všechno opravdově, nestačí jim „hrát si na vaření”.